Εργαστήριο για τη Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Ανατολική Πελοπόννησο

Εργαστήριο για τη Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Ανατολική Πελοπόννησο

Ημερομηνία: 07/09/2023

Η Γαλάζια Ανάπτυξη βρέθηκε στο επίκεντρο θεματικού εργαστηρίου στο Άστρος.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο για τη Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Ανατολική Πελοπόννησο, που διοργάνωσε η ΟΤΔ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α. την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 στο Άστρος Κυνουρίας. 

ergastirio-gia-ti-stratigiki-tis-galazias-anaptuksis-stin-anatoliki-peloponniso (3).jpeg

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας (ΣΔΣ) με τίτλο «Δίκτυο Θερμοκοιτίδων Γαλάζιας Ανάπτυξης» (“Blue Growth Incubators Network”), στο οποίο συμμετέχουν, συνολικά, επτά (7) εταίροι ΟΤΔ, από δύο (2) ευρωπαϊκές χώρες, με συντονιστή εταίρο την ΟΤΔ «Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής» (Ελλάδα). 

Στη διάρκεια του εργαστηρίου έγιναν ενδιαφέρουσες αναφορές στη «Γαλάζια Ανάπτυξη» (Blue Growth), η οποία είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στους θαλάσσιους και παράκτιους τομείς δραστηριότητας. Εκτενής αναφορά έγινε στις νέες και καινοτόμες τεχνολογίες, που μπορούν να εφαρμοστούν στα λιμάνια, στην ανακύκλωση και επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων, στην εξέλιξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, καθώς και στη βιώσιμη αλιεία. 

ergastirio-gia-ti-stratigiki-tis-galazias-anaptuksis-stin-anatoliki-peloponniso (2).jpeg

Επίσης, παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες από την νέα προγραμματική περίοδο και την ανάγκη για την κατάρτιση της νέας τοπικής στρατηγικής, σε μία εκτεταμένη αλιευτική ζώνη όπου περιλαμβάνει τα Νησιά της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

Δελτίο_Τύπου